Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Magzatszívhang monitorizáló készülék

2010.08.16

Magyar találmány a magzatszívhang-monitorizáló készülék

Forrás: MTI
2009. 09. 12. 15:00:00
 

Otthon és naponta akár többször is ellenőrizhetik magzatuk szívhangját a kismamák egy magyar találmány segítségével, a magzatiszívhang-monitorizáló készülékkel, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A Fetaphon Home Monitor a magzatok otthoni monitorizálására teremt új diagnosztikai lehetőséget a várandósoknak a 32. terhességi héttől. Az orvosnak nem kell a mérésnél jelen lennie, mert a készülék az elvégzett mérést automatikusan, GSM-rendszeren keresztül küldi tovább a megfelelő szerverre.

A szülészorvos az interneten, a megadott honlapon értékeli ki a mérést, amelynek eredménye a kismama otthonában lévő készüléken megjelenik az esetleges további orvosi utasításokkal együtt - mondta el Kovács Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának munkatársa a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón. Elmondása szerint a készülék használatával sem ultrahang, sem rádiófrekvenciás besugárzás nem éri a magzatot, s a világon ez az első megvalósult telemetrikus magzatfelügyeleti rendszer.

A készülék lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését, hiszen a gyakoribb vizsgálatok segítségével a nehezen észlelhető eltérések könnyebben, hamarabb előjöhetnek, így megelőzhetők a várandósság utolsó harmadában fellépő perinatális halálozások.

Mint azt Török Miklós szülész-nőgyógyász ismertette: a statisztikák szerint a szülés körüli magzati, vagy újszülötthalálozás ma Magyarországon 7,5 ezrelék, azaz évente 100 000 gyermekből körülbelül 750 hal meg a terhesség és szülés alatt, valamint a korai újszülött korban. A kutatás szerint csaknem kétszer több gyermek hal meg a szülés előtti hetekben méhen belüli elhalás miatt, mint amennyi koraszülés miatt. A várandósság 37. hetét követően a méhen belül elhaló gyermekek száma csaknem pontosan megegyezik a Down-kóros gyermekek várható számával.

Minél gyakrabban figyeljük a gyermeket az anyaméhen belül, naponta többször, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz baja, s megelőzhetjük az elhalások egy részét - hangsúlyozta.

A készüléket a kismamák a rendelőtől, szakorvostól kaphatják kölcsön, vagy bérelhetik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.